Blog

16. maja 2022

VITAMIN D

Vitamin D je edini vitamin, ki se v končni fazi spremeni v izjemno pomemben hormon, vendar ga iz zgodovinskih razlogov še vedno uvrščamo med vitamine. Telo ga samo tvori, kadar smo z večjim delom nezaščitene kože izpostavljeni neposrednim sončnim žarkom, ko so ti dovolj močni, zato mu pogosto pravimo kar sončni vitamin. Za njegovo tvorjenje je namreč potreben zunanji vpliv (UVB žarki) in ga je v manjši meri možno zaužiti s hrano. Po sintezi v koži se vitamin D prenese v jetra, kjer se spremeni v 25-hidroksi-holekalciferol (kalcidiol), ki je biološko neaktiven in kaže, koliko D vitamina je na razpolago. Kot takšen se shranjuje v maščobnih tkivih in tudi mišicah (največ v skeletnih). Kalcidiol se v ledvicah spremeni v biološko aktivno obliko, to je 1,25-dihidroksiholekalciferol (kalcitriol) - hormon, ki vpliva na izražanje določenih genov.

16. maja 2022

TERAPIJE

Vse terapije, ki jih izvajamo v Prvemzdravju, so nežne manualne tehnike, ki zaradi aktivacije parasimpatičnega živčnega sistema hitro dosežejo sprostitev posameznika. Glede na stanje in želje posameznika se pogosto in zelo učinkovito kombinirata Bownova terapija in Emmett tehnika, saj so rezultati pogosto izjemni. Včasih svetujemo tudi tehniko Access Bars, kadar ocenimo, da je bolj ustrezna in bi lahko dosegla želeni rezultat.

20. februarja 2022

VITAMIN C

Ali veste, da človek in nekatere živali, opice in morski prašički ne morejo sintetizirati C vitamina? Predpostavlja se, da je človek to sposobnost izgubil pred milijoni let, zaradi česar ga mora pridobiti s hrano oziroma prehranskimi dopolnili

20. februarja 2022

Adaptogene rastline

Adaptogene rastline nam pomagajo, da se lažje spopadamo s stresorji v našem življenju in se prilagodimo nanje. Z drugimi besedami, adaptogeni pomagajo spremeniti reakcijo telesa na stres, tako okoljski kot notranji. To lahko naredijo tako, da okrepijo in podpirajo imunski, živčni in endokrini sistem. Adaptogene rastline pogosto rastejo v težkih pogojih, zaradi česar so morale razviti izjemne prilagoditvene sposobnosti, ki nam jih posredujejo, ko jih užijemo. Ker so bolj odporne, dobro vplivajo na celoten naš imunski sistem. Adaptogene rastline lahko vrnejo izgubljeno ravnovesje.