Adaptogene rastline

VSE OBJAVE

Adaptogene rastline

20. februarja 2022
Adaptogene rastline nam pomagajo, da se lažje spopadamo s stresorji v našem življenju in se prilagodimo nanje. Z drugimi besedami, adaptogeni pomagajo spremeniti reakcijo telesa na stres, tako okoljski kot notranji. To lahko naredijo tako, da okrepijo in podpirajo imunski, živčni in endokrini sistem.

Adaptogene rastline pogosto rastejo v težkih pogojih, zaradi česar so morale razviti izjemne prilagoditvene sposobnosti, ki nam jih posredujejo, ko jih užijemo. Ker so bolj odporne, dobro vplivajo na celoten naš imunski sistem. Adaptogene rastline lahko vrnejo izgubljeno ravnovesje. To pomeni, da na nikogar ne učinkujejo enako, saj delujejo ravno tam, kjer posameznik to potrebuje. Zaradi tega večkrat rečemo, da so adaptogene rastline inteligentne rastline. Pomagajo pri vzdrževanju psihofizične kondicije. Delujejo na tako imenovani stresni osi med hipotalamusom, hipofizo in nadledvično žlezo in če pride na tej osi do motenj, se to lahko kaže v nespečnosti, utrujenosti, težavah s ščitnico, povišanem sladkorju, slabših stresnih odzivih in podobno.

Adaptogenih rastlin je kar nekaj, med katerimi so najbolj znane rožni koren, ašvaganda, šisandra, kurkumin in druge.

Sama že nekaj časa uporabljam rožni koren oz. rhodiolin, ki je Calivitin pripravek. Njegova glavna sestavina je rožni koren, ki ima ugodne učinke na centralni živčni sistem, poveča koncentracijo ter telesno in mentalno vzdržljivost. Zelo se priporoča športnikom za večje psihofizične zmogljivosti in spopadanje s stresom. Pomaga pri odpornosti telesa, vzdržuje splošne ravni energije, pomaga pa tudi pri blažjih oblikah nespečnosti. Toplo priporočam!