Emmett tehnika

section_icon

EMMETT TEHNIKA


To mednarodno priznano tehniko je razvil Avstralec Ross Emmett in se uporablja tako pri ljudeh kot živalih. Tehnika je nežna, varna, preprosta in hitro odpravlja napetosti v mišicah. Emmett tehnika je zelo učinkovita in se lahko uporablja samostojno ali v kombinaciji z drugimi tehnikami, kot so Bownova terapija, nežna masaža in podobno.

KAKO DELUJE?

Za mišično sprostitev s pritiski stimuliramo specifične točke na telesu. Pritiski s prstom se izvajajo na točno določena mesta na mišicah – te točke imenujemo Emmett točke in niso enake tradicionalnim energijskim/trigger točkam, akupresurnim ali katerimkoli drugim točkam.

Čeprav so pritiski na Emmett točke nežni in lahni, so rezultati pogosto vidni takoj.

Pri Emmett tehniki uporabljamo za aktivacijo točk le rahel dotik, ki sproži direktne impulze preko fascije na mišice in kite. Živčni sistem vodi impulze preko stimulacije fascije v možgane, ki informacije korigirajo in tako odpravijo blokade. Telo lahko v najkrajšem času ponovno vzpostavi ravnovesje.
S pritiskom na Emmett točke se v telesu sproži proces, ki pomaga pri:
 • sproščanju neugodja,
 • izboljšanju gibljivosti telesa,
 • sproščanju,
 • izboljšanju kvalitete življenja.

Poteze, ki jih izvaja terapevt, v določenem časovnem obdobju sprostijo boleče področje. Tako se tkivo »spomni«, kaj naj bi počelo.

Če mišica doživi travmo (nesrečo), šok ali poškodbo, se mišična vlakna napnejo, da zaščitijo to področje. Terapevt izvaja zaporedje majhnih gibov na določenih točkah, ki aktivirajo in nato re-aktivirajo mišični spomin. S pomočjo izvedenih potez terapevt vzpostavi komunikacijo s telesom na način, ki je opisan v literaturi kot “Analiza kritične točke”. V vsakem visoko kompleksnem sistemu je posebna kritična točka, na katero že najmanjši pritisk povzroči veliko spremembo v sistemu. Terapevt Emmett tehnike zna poiskati te kritične točke in jih s pravilno stimulacijo vrniti v prvotno stanje. Živčni sistem in možgani dobijo možnost vzpostavitve homeostaze oz. ponovne uskladitve telesa.


Kako poteka?

Med terapijo lahko oseba sedi, stoji ali leži. Poteze se izvajajo neposredno na kožo ali preko obleke. Terapija traja od deset do 30 minut, če tehniko uporabljamo samostojno. Če jo kombiniramo s sproščujočo masažo ali drugimi terapijami, lahko traja tudi dalj časa.

Kdaj deluje?
Emmett tehniko najpogosteje uporabljamo pri:
 • zmanjšanju bolečin v sklepih in hrbtenici,
 • degenerativnih spremembah,
 • kot dopolnilna rehabilitacija po poškodbah in operacijah,
 • bolečinah zaradi skolioze,
 • splošni sprostitvi,
 • migrenah,
 • odpravljanju posledic stresa, razdraženosti, depresiji in anksioznosti,
 • išiasu.

OPOZORILO

 

Prvozdravje teži k povezovanju uradne medicine in komplementarnih oblik zdravljenja in samozdravljenja ter njihovih vzajemnih učinkov. Nikogar na noben način ne odvrača od uradnega medicinskega zdravljenja.

Terapija ni nadomestilo za medicinsko diagnostiko in zdravljenje. Morebitna odklonitev že izvajanega medicinskega zdravljenja lahko privede do škodljivih posledic za zdravje.

Terapija ne škoduje zdravju in jo terapevt izvaja z namenom izboljšanja zdravja in dobrega počutja posameznika. Vsak človek se na terapijo odziva drugače, zato je mogoče, da terapija ne bo odpravila vseh težav oziroma njihovega vzroka. Po končani terapiji je možno kratkoročno slabše počutje oziroma kratkoročno poslabšanje zdravstvenega stanja.

Naše  spletne vsebine in storitve uporabljate izključno na lastno odgovornost.