VITAMIN D

VSE OBJAVE

VITAMIN D – Za zdrave kosti

16. maja 2022
Vitamin D je edini vitamin, ki se v končni fazi spremeni v izjemno pomemben hormon, vendar ga iz zgodovinskih razlogov še vedno uvrščamo med vitamine. Telo ga samo tvori, kadar smo z večjim delom nezaščitene kože izpostavljeni neposrednim sončnim žarkom, ko so ti dovolj močni, zato mu pogosto pravimo kar sončni vitamin. Za njegovo tvorjenje je namreč potreben zunanji vpliv (UVB žarki) in ga je v manjši meri možno zaužiti s hrano. Po sintezi v koži se vitamin D prenese v jetra, kjer se spremeni v 25-hidroksi-holekalciferol (kalcidiol), ki je biološko neaktiven in kaže, koliko D vitamina je na razpolago. Kot takšen se shranjuje v maščobnih tkivih in tudi mišicah (največ v skeletnih). Kalcidiol se v ledvicah spremeni v biološko aktivno obliko, to je 1,25-dihidroksiholekalciferol (kalcitriol) – hormon, ki vpliva na izražanje določenih genov. V telesu ima večina celic receptor za vitamin D, zatorej ne gre spregledati, da vitamin D vpliva na številne kemične procese v telesu. Vitamin D je topen v maščobi in ni občutljiv na toploto, je pa občutljiv na svetlobo in kisik.

Lahko vam pomaga pri:
  • tvorbi in vzdrževanju zdravih kosti in zobovja; vitamin D namreč pospeši absorbcijo kalcija iz hrane in povečuje akumulacijo kalcija v telesu
  • boljšem delovanju imunskega sistema, saj aktivira bele krvne celice v času infekcije, nekatere študije navajajo povezavo med slabšim metabolizmom vitamina D in nastankom avtoimunih reakcij (multipla skleroza, diabetes tipa 1, kronova bolezen, psoriaza itd.)
  • rasti in razvoju celic, saj prepreči nekontrolirano rast nenormalnih, slabo razvitih celic in omogoča razvoj zdravih funkcionalnih zrelih celic.


Zanimivo je, da je pomanjkanje D vitamina pogostejše, kot se domneva, k čemur prispeva premalo časa prebitega na svežem zraku. Prav tako lahko večja obremenjenost s težkimi kovinami vodi do blokiranja aktiviranja vitamina D. Večjo pozornost izpostavljanju soncu morajo nameniti vegetarijanci in vegani, saj ga iz same hrane pridobijo manj. Vitamin D se namreč nahaja predvsem v živalski hrani. Tudi starejši ljudje imajo lahko zaradi slabše funkcije ledvic premalo vitamina D. Prav tako na absorbcijo vitamina D slabo vplivajo obolenja v prebavnem sistemu.